Antalya’da düzenlenen Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. A. Kadir Dökmeci, “Son yapılan çalışmalar, bizim daha önce nedeni belli olmayan karaciğer sirozu dediğimiz vakaların çoğunun karaciğer yağlanması sonucu geliştiğini ortaya koydu” dedi.
Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dökmeci, son dönemde Türk kahvesinin karaciğer yağlanmasına iyi geldiğinin anlaşıldığını söyledi.
Türkiye’de sirozun en önemli sebebi Hepatit B’nin yaptığı karaciğer hasarı. İkinci nedeni Hepatit C, alkol ise üçüncü sırada rol oynuyor. Yağ oranının yüzde 5’in üzerine çıkması halinde karaciğerin bozulmaya ve zamanla da karaciğer sirozu ve sonrasında karaciğer kanserinin gelişmesine yol açtığını belirten Prof. Dr. Dökmeci, “Türkiye’de her 3-4 kişiden birinin karaciğerinde yağlanma var” dedi.
Türkiye’de sirozun en önemli sebebi Hepatit B’nin yaptığı karaciğer hasarı. İkinci nedeni Hepatit C, alkol ise üçüncü sırada rol oynuyor. Yağ oranının yüzde 5’in üzerine çıkması halinde karaciğerin bozulmaya ve zamanla da karaciğer sirozu ve sonrasında karaciğer kanserinin gelişmesine yol açtığını belirten Prof. Dr. Dökmeci, “Türkiye’de her 3-4 kişiden birinin karaciğerinde yağlanma var” dedi.
0 Yorumlar