'Barışı hemen şimdi istiyoruz'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Yarın değil, haftaya değil, bugün bu saatte barışı hemen şimdi istiyoruz." dedi.

MARDİN
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yarın değil, haftaya değil, bugün bu saatte barışı hemen şimdi istiyoruz. Bunun başlangıcı da silahların susturmaktan geçiyor. Amasız, ancaksız silahlar susmalı ve diyalog kanalları açılmalı" dedi.
Mardin'de bir otelde partisince düzenlenen, "Arap halkı barışı sahipleniyor" konulu etkinliğe katılan Demirtaş, HDP olarak çoğulcu demokrasiye inandıklarını belirtti.
Tekçi zihniyetten herkesin rahatsızlık duyduğunu, HDP olarak çoğulcu demokrasiyi inşa etmenin ana aktörü haline geldiklerini savunan Demirtaş, "7 Haziran seçimleri, bunun Türkiye toplumu tarafından benimsendiğinin, tescillendiğinin somut göstergesi oldu. Bu da Türkiye açısından büyük bir şanstır. Bir partinin tek başına iktidar olmasından çok daha kıymetli bir şans ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
7 Haziran seçimi
Özellikle Ortadoğu'da mezheplerin, inançların artık bir arada yaşayamadığını öne süren Demirtaş, şöyle konuştu:
"Arap, Kürt bırakın böyle bir salonda bir araya gelmeyi aynı şehirde yaşayamıyorlar artık. Birbirlerine düşmanlaştırılmıştır. Mezhebinden, yaşam tarzından, inancından, etnik kimliğinden, teninin renginden dolayı insanlar, birbirini katledecek noktaya getirilmiştir. 7 Haziran seçimi sonrası yeni bir durum çıktı ortaya. Artık çoğulcu demokrasiye doğru yürüyen, ilerleyen ve kendini bu çerçevede barışını inşa etmeye mecbur bir ülke olarak konumlandırılması gerekirdi Türkiye'nin. Herkesin beklentisi buydu. HDP'ye verilmiş her oy, 'bu ülkede bir arada yaşamalıyız' diyen oylardı. HDP'ye verilen her oy, 'Biz, barış istiyoruz, silahla değil, demokrasi içerisinde diyalogla, müzakereyle çözüm istiyoruz' diyenlerin oyuydu."
'Cumhurbaşkanı'ndan beklenen şey bir kez daha süreci başlatmaktır'
Toplumun, HDP'nin bir halk partisi olduğundan emin olmasını istediklerine işaret eden Demirtaş, HDP'deki varlıklarının bu partide siyaset yapıyor olmalarının şiddetle, silahla aralarına koydukları mesafeden kaynaklandığını savundu.
Demirtaş, tarihi bir kırılmayla karşı karşıya olunduğunu öne sürerek, şunları dile getirdi:
"Bunun da yolu Dolmabahçe mutabakatındaki sürece, müzakereye dönmektir. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda eğer inisiyatif alacaksa Türkiye'yi bütün bu kırılma süreçlerinden çevirebilir, döndürebilir. Ortadoğunun kan deryasına döndüğü şu günlerde Cumhurbaşkanı'ndan beklenen şey, 'Seni başkan yaptırmayacağız' sözüne takılmak yerine mevcut durumu, siyaseti doğru okumak, doğru bir üslup, tarz ve yöntemle bir kez daha süreci başlatmaktır. Cumhurbaşkanı bunu yaparsa her şeye rağmen bizler Çözüm Süreci'nin tüm gücümüzle arkasında olacağız. 'Dün ne demiştik, ne yapmıştık'lara bakmayacağız."

Yorum Gönder

0 Yorumlar